Probleme cu Wireless-ul?

Atenția lumii este îndreptată asupra disputei dintre guvernul SUA și compania Huawei privind echipamentele utilizate de operatorii telecom pentru dezvoltarea rețelelor mobile 5G.

Guvernul SUA acuză compania Huawei că implementează anumite funcții în dispozitivele de comunicații 5G care ar permite transmiterea informațiilor și datelor care tranzitează aceste rețele către compania mamă, sau către diferite structuri ale guvernului chinez.

Evident, compania Huawei dezminte aceste acuzații, tensiunile au escaladat în decembrie 2018 când a fost reținută și arestată în Canada, la cererea SUA, fiica fondatorului Huawei- Meng Wanzhou. Ea a fost acuzată că a vândut tehnologie către Iran, ocolind sancțiunile economice împotriva acestui stat. Ca și represalii, China a arestat la rândul ei câțiva cetățeni canadieni, dorind probabil un “schimb de prizonieri” cu Canada, înainte ca Meng Wanzhou să fie extradată în SUA, unde ar aștepta-o un proces.

Din decembrie 2018 și până acum, SUA a încercat să convingă cât mai multe state să elimine compania Huawei din contractele privind realizarea rețelelor de comunicații de generatie a 5-a. În mod clar acest demers a stârnit discuții ample despre securitatea rețelelor de comunicatii și modul în care acestea pot fi exploatate.

Revenind la tehnologie, cea mai reprezentativă companie de comunicații din lume (CISCO) a anunțat la Cisco Live (San Diego, https://www.ciscolive.com/us.html) noua gamă de echipamente, care susține standardul WiFi 6 (802.11ax) și integrarea acestora cu 5G.

 

Despre noul standard Wireless mi-am propus să vorbim.

Există anumite îmbunătățiri pe care WiFi6 le aduce față de WiFi6 (802.11ac), dintre ele amintesc:

  • O capacitate de transfer îmbunăntățită (9.6 Gbps fata de 3.5 Gbps);

Teoretic, greu de crezut că într-un scenariu real se vor atinge aceste capacități, însă oricum e o creștere de viteză disponibilă.

  • Un management îmbunătățit al interacțiunii cu echipamentele WiFi;
  • Capabilități ca și MU-MIMO si OFDMA permit Access Point-ului să comunice simultan cu mai multi receptori, fără să mai utilizeze metode de broadcast în spectru comun pentru a transmite datele către un singur echipament;

Practic, sunt disponibile 8 canale separate prin care se pot transmite date concomitent către receptori, în loc de broadcast alternativ. Acest lucru va avea un impact major în scenariile de aglomerare a terminalelor asociate unui singur Access Point, micsorând impactul negativ asupra performanțelor.

  • Evident, folosind WiFi6 numărul de echipamente conectate la acelasi Access Point va crește simțitor, înainte să apară penalizările de performanță.
  • De asemenea, sunt anumite îmbunătățiri semnificative în managementul energiei transmițătorilor (important pentru telefoane mobile sau dispozitive IoT) și în domeniul securității IT (nou protocol de securitate WPA3)

Faptul că prin toamna acestui an standardul va fi ratificat de WiFi Alliance și vor apărea o multitudine de echipamente IT care vor  funcționa astfel, nu e chiar o știre nemaipomenită. Totuși, ceea ce mi se pare extrem de important este mesajul transmis de Cisco partenerilor și clienților săi:

Construiți-vă rețeaua WiFi prima dată, cu acoperire totală în sediul în care vă desfăsurați activitatea. Elementele Wired ar trebui să completeze doar anumite segmente și zone specifice.

Având în vedere că Cisco și-a construit reputația (și și-a câștigat banii) furnizând switch-uri și rutere companiilor la nivel global, mesajul acesta reprezintă o mutare consistentă de focus. Ei consideră că există suficientă maturitate în acest moment pentru ca rețelele WiFi să deservească cele mai complexe și critice procese IT, în detrimentul rețelelor “cu fir”, care erau până acum preferate. WiFi-ul nu ar mai trebui să reprezinte o completare fața de retelele Wired, ci să devină standard de comunicație în companii.

Cu toții apreciem flexibilitatea și mobilitatea oferită de acoperirea wireless. De la zone de producție, la depozite logistice, la spații de birouri, rețelele wireless sunt solicitate de majoritatea companiilor. Totuși, comunicarea în spectrul radio aduce cu sine și niște provocari noi, care nu existau în scenariile de comunicații pe cablu.

Aș putea menționa:

  • Cum reusesc să dimensionez exact numărul, tipul și amplasamentul Access Point-urilor pentru a asigura o acoperire completă pentru zona care mă interesează?
  • Cum pot identifica exact zonele în care semnalul are o calitate slabă, și nu permite comunicarea consistentă a echipamentelor în rețea?
  • Ce fac dacă într-un depozit rafturile metalice au fost încarcate cu material care bruiază transmiterea semnalului radio, iar operatorii nu pot citi etichetele cu coduri de bare cu scannerele WiFi?
  • Cum identific, intr-un spatiu de birouri, pe acei oameni care-si pornesc hotspot-uri de pe telefoanele mobile, intr-un canal radio similar sau apropiat de cel in care emit AP-urile companiei, iar acest lucru duce la intreruperi frecvente in comunicatii sau viteza foarte mica de transfer?
  • Cum pot analiza comunicatiile din spectrul radio (2,4 sau 5 Ghz) pentru a gasi acei “noisy neighbors” sau pentru a identifica AP-uri supra-aglomerate care au un impact negativ asupra comunicatiei WiFi?

S-ar putea face un proces de verificare manuală, cu multe operațiuni bazate pe noroc și intuitie, și să mai cârpim la final printr-o suplimentare cu câteva AP-uri, sau mutarea unora în altă poziție. E posibil să nu fim într-o zi norocoasă și atunci oamenii de la depozit vor trebui să se obisnuiască cu niște zone fără acoperire WiFi, sau anumiți colegi să-si mute birourile în funcție de semnal și nu de priveliștea de pe geam. Alternativa este să facem acestea într-un mod profesional, bazandu-ne pe competențe și nu pe intuiție.

Avem o combinație câstigatoare:

o echipă de specialiști IT, cu experienta vastă în proiecte WiFi

+

un analizor de spectru performant și rapid

+

un software de interpretare și analiză

=

optimizarea infrastructurii wireless

Ekahau SideKick și Site Survey Pro operate de echipa noastră pot aduce certitudinea în alegerea, instalarea, operarea si administrarea retelelor wireless, indiferent de destinatia spatiului folosit.

Rețeaua Wireless poate să devină la fel de stabilă, sigură si performantă ca și rețeaua cu cablu de cupru/fibra optică.

  • Poate să simuleze acoperirea semnalului în orice scenariu de amplasare al AP-urilor, în funcție de parametrii individuali de operare, astfel încât să dimensionați corect proiectul din start.
  • Poate să identifica orice zgomot, erori de transmisie sau aglomerări pentru fiecare dintre canalele de comunicație wireless.
  • Poate construi un “heatmap” cu acoperirea efectivă a semnalului în toata zona de interes, importând planurile cladirii în format vectorial.

Dacă ai nelămuriri sau completări la acest articol, te invităm să ne scrii în secțiunea de comentarii de mai jos.

Îți mai recomandăm:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *