Te-ai hotărât să te muți cu datele în cloud?
Pentru a lua cea mai bună decizie în momentul în care te gândești la o astfel de soluție, trebuie să ții cont în primul rând de următoarele aspecte:
- Poți vizita echipamentele găzduite fără să plătești o taxă suplimentară?
Anumiți provideri îți limitează frecvența cu care-ți poți vizita echipamentele găzduite și te costă în plus dacă depăsești un anumit număr de vizite. - Furnizorul tău de servicii cloud te va anunța dacă suferă o breșă de securitate?
Probabil că da, dacă este în Europa – vezi GDPR. Probabil că nu, dacă are datacentere în Groenlanda, în ocean, sau în alte zone cu clime și reglementări favorabile marilor companii de tehnologie. Sigur DA, dacă este în România și stipulează în mod clar în contract acest lucru! - Îți va factura separat curentul consumat de echipamente?
Aici depinde dacă discutăm despre un serviciu de colocare echipamente (unde e posibil să fie contorizată separat energia electrică consumată) sau despre un serviciu de tip Infrastructure As A Service (IAAS) sau Platform As A Service – unde aceste elemente ar trebui să fie invizibile. - Care e diferența dintre un tarif în funcție de consum și un tarif în funcție de resursele alocate?
Majoritatea cloudurilor publice (Amazon, Google, Azure, etc.) au un sistem de tarifare în funcție de consum (vezi link-urile de mai jos). Adică, plătesti mai mult dacă procesoarele alocate serverelor tale sunt mai încarcate într-o anumită perioadă de timp, dacă ai un trafic mai mare pe interfețele de rețea sau dacă execuți joburile de backup cu o frecvență prea mare. O aplicație neoptimizată și gazduită în cloud poate încarca consistent factura lunară. Există și varianta de cloud care oferă tarifare în funcție de resursele alocate. Sigur, și acestea pot fi dinamice, le poți modifica în fiecare lună în funcție de necesități, dar așa poti beneficia de un cost predictibil pentru aceste servicii, în detrimentul unei variații destul de consistente de la lună la lună. Nu ți-ar plăcea să ai un cost predictibil și fix al resurselor alocate, indiferent de modul în care le exploatezi? - Serviciile gratuite se vor taxa după o perioadă de timp?
Dupa cum bine știi, nimic nu e gratuit, adică serviciile acelea gratuite pentru o perioada de timp cel mai probabil, la un moment dat, vor fi taxate suplimentar; - Cât costă hostingul unui site sau al unei resurse web?
Te costă foarte puțin, dacă nu-l vizitează nimeni. Altfel, fiecare interogare te-ar costa câtiva cenți; mai mulți oameni care-ți accesează site-ul înseamnă o factură mai mare pentru hosting în luna respectivă. Esti pregătit de asta? - Mare atenție când iti programezi joburile de backup.
Niște opțiuni selectate greșit pot duce la spațiu de stocare suplimentar pentru backup și, automat, la costuri suplimentare la factură (asta doar la anumiți furnizori de servicii de hosting) - Ai nevoie de personal specializat pentru operațiuni de securitate, backup, configurari avansate?
În cloudurile publice ai interfețe, module și aplicații care-ți pot furniza serviciile de securitate necesare (firewall, load balancere, export de date, backup, etc.). Însă toate acestea trebuie configurate de cineva care cunoaște destul de bine mecanismele de funcționare specifice fiecărui cloud. - Ți se spune că într-un weekend se rezolvă marea mutare?
Din pacate, nu e chia așa… În primă fază, semnezi un contract pentru consumul de resurse, estimat. Apoi, faci un alt contract cu o companie care să-ți facă migrarea, operațiune care durează între câteva saptămâni și câteva luni. Apoi, te gândești că s-ar putea să ai nevoie de un contract de suport, separat de contractul de găzduire. Dacă nu, pregătește-ți engleza/indiană pentru a vorbi cu echipele de suport ale providerilor externi. Vrei să renunți la serviciile lor din cloud? Ghinion! Sunt multe companii care te migrează în cloud, dar mult mai puține care te pot aduce înapoi….
Dacă ai parcurs toate aceste detalii, atunci poti începe discuția legată de costuri (prețul corect, pentru serviciul primit)
- Costurile serviciilor de cloud publice sunt predictibile și ușor de înțeles
Chiar așa să fie? Uite mai jos niște exemple:
- https://cloud.google.com/compute/pricing
- https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/calculator/
- https://calculator.s3.amazonaws.com/index.html
Cine poate ține pasul cu mecanismul destul de complicat și specific fiecărui furnizor de cloud care determină factura lunară?
Costurile sunt atât de “predictibile”, încât poți cumpara aplicații care-ți compară utilizarea resurselor și-ti indică furnizorii de cloud către care să migrezi pentru a-ți optimiza costurile. Ești pregătit să faci asta o dată la 6 luni, doar pentru a beneficia de cele mai bune tarife?
În datacenterul nostru ai următoarele AVANTAJE:
- poți vizita echipamentele când dorești (fără taxă suplimentară);
- beneficiezi de aplicarea condițiilor GDPR;
- nu facturăm în plus curentul consumat de echipamente;
- daca vrei să renunți la un serviciu sau să diminuezi capacitatea lui, ne scrii asta într-un mail. Nu ești obligat să completezi solicitarea într-un portal, în care dacă ai uitat să apeși pe niște butoane ești automat facturat la valoarea inițială;
- Dacă ai uitat un snapshot la vreun volum, nu te vom taxa pentru asta (cel mult te vom atenționa, la un moment dat);
- Traficul de date înspre/dinspre resursele tale hostate este nelimitat și nu are asociate costuri speciale. Este greu de crezut că unii tarifează suplimentar traficul dinspre cloud…
Și partea frumoasă este că pentru serviciile din datacenterul nostru, ne poți trimite solicitarea ta printr-un simplu e-mail, iar specialiștii noștri o configurează pentru tine. Fără bătai de cap și fără să devii expert în tehnologie! ?
Lasă un răspuns