Ce înseamnă “cloud computing”? Cum pot eu să-l folosesc?

(varianta pentru companii)

După cum zice Wikipedia, Cloud computing este un concept modern […] reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

E drept că nu mă intereseaza neapărat ce tip de servere foloseste YAHOO sau GMAIL pentru serviciul de mesagerie, sau ce tip de storage cumpară APPLE pentru a-mi păstra în siguranță pozele făcute cu telefonul meu, mai scump decât un televizor, însă dacă ar fi vorba despre datele și aplicațiile pe care compania mea le folosește, parcă aș vrea să știu mai multe…

În ziua de azi există cațiva factori care influențează deciziile majore de mutare în cloud pentru sistemele IT. Cel mai important este încrederea. Încrederea că datele mele sunt în siguranță, ca pot dispune de ele dupa bunul meu plac și că nu risc să fiu deposedat de ele în orice situație. E destul de greu să ai acest sentiment când nu știi nici măcar pe ce continent se află datele tale!

Alt lucru important este predictibilitatea costurilor. Aș dori să știu de la început cât mă costă toată această operațiune, iar costurile lunare să fie predictibile, sau măcar corelate clar cu necesitățile companiei mele în materie de consum IT. În multe cazuri (mai ales la jucătorii globali de hosting) costurile sunt variabile în funcție de burst-uri la procesor, numărul de accese, traficul de date făcut (prețul download-ul diferă de upload!!!), componenta de backup aleasă, etc.

Noi am identificat câteva scenarii care pot oferi o alternativă consistentă față de abordarea tradițională, cu achiziții de servere, storage, firewall-uri și echipamente de backup, pe care să le rulați din propria cameră a serverelor:

  • Vrei să-ți faci rapid o soluție de backup în altă locație, sau să-ti realizezi soluția de recuperare în caz de dezastru (incendiu, cutremur, inundație, avarii majore electrice sau chiar vandalism în camera serverelor)
  • Te muți într-un nou spațiu de birouri/sediu și nu vrei să investești zeci de mii de euro într-o debara transformată în server room, unde trebuie să montezi instalații de climatizare, sistem de securitate, supraveghere și control acces, podea flotantă, rack-uri, ups-uri, instalație electrică dimensionată corespunzator, instalație de stingere sau măcar de detecție incendiu.
  • Vrei sa-ți implementezi o nouă aplicație software în cadrul companiei, dar te-au deranjat cerințele mari de sistem, pe care trebuie să le asiguri aplicației. Nu ai vrea să cumperi astăzi echipamente care să susțină cei 200 de utilizatori potențiali ai aplicației, dacă acum sunt doar 75 oameni care o folosesc. Dar nici nu vrei sa aibă performanțe scăzute aplicația după 6 luni de la implementare, doar pentru că s-a mărit baza de date sau au mai apărut 10 utilizatori noi.
  • Serverele tale sunt învechite. Te paște un upgrade major… Vrei sa eviți bătaia de cap cu alesul soluției tehnice, validarea acesteia, a furnizorului, a eventualelor probleme la implementare, a redimensionării echipamentelor de răcire, curent, etc. Și da, vrei să eviți o investiție de câteva zeci, poate chiar sute de mii de euro.
  • Te vizitează niște auditori anual, pe partea de IT. Te găsesc non-compliant cu tot felul de elemente de securitate (generator diesel dedicat, automatizări, mecanisme de criptare, redundanță furnizori internet, replicare off-site, contracte de suport expirate la echipamente etc.). Vrei sa devii compliant fără investiții de zeci/sute de mii de euro, pentru că i-ai tot amânat pe auditori în ultimii ani.
  • Departamentul tău IT trece printr-o schimbare. Poate niște oameni vechi au plecat și te-au lăsat cu ochii în soare, poate au venit niște oameni noi care nu se înteleg foarte bine cu cei vechi, poate ambele. Cert este că te-ai săturat să-ți bați capul cu acest subiect. Ai vrea să ai un cost predictibil, clar, lunar, iar sistemele tale să functioneze orice ar fi. Nu vrei să-ți pierzi timpul cu oferte, angajări, tehnologii, certificări, competente, echipe, programe, etc. Trebuie să-ți dedici timpul activitatii tale de bază.

Dacă te afli în vreuna din situațiile menționate mai sus sperăm să ne acorzi șansa să-ți câștigăm încrederea. Planuim să facem asta prin reputația noastră, construită în ultimii 15 ani, prin clauzele contractuale care guvernează serviciile din Data Center-ul nostru din Timișoara, România, și prin expertiza pe care am acumulat-o în proiecte similare.

Predictibilitatea costurilor este un element esential în jurul căruia am construit oferta noastră. Nu avem taxe suplimentare pentru transfer de date, acces internet, consum de curent, numar de accesuri, consum dinamic de resurse, conexiuni criptate, backup/restore, etc. Nu te obligăm să contractezi servicii de la un anumit provider, și nici nu percepem de la aceștia taxe pentru accesul în Data Center-ul nostru. Dacă fixăm resursele și soluția de care ai nevoie, fixăm și costul. Nu vor apăre elemente neprevăzute.

Ne folosim echipele noastre interne pentru a face migrarea serviciilor către Data Center-ul nostru cât mai facilă și nedureroasă. Iți oferim un serviciu de suport prompt, direct la inginerii responsabili, fără formulare stufoase, procese de escaladare, sau alte întarzieri nejustificate.

Mai multe detalii tehnice găsești aici

 

 

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *