All Flash a învins deja soluțiile tradiționale cu HDD-uri?

Răspunsuri posibile:

  • Cine întreabă?
  • Din ce țară ești?
  • Ce înțelegi tu prin All Flash?

Anul acesta, în iulie, Gartner a publicat Magic Quadrant for All Flash Arrays. Nu cred că l-ați ratat, pentru că majoritatea vendorilor au preluat aceasta știre (cei care sunt mai bine poziționați) sau au contestat clasamentul (cei care nu fac parte din prima categorie).

De ce e relevant acest cadran pentru întrebarea din titlu?

Pai, dacă Garner publică acest clasament de vreo 5 ani, putem presupune și noi că tehnologia e suficient de matură pentru a fi luată în considerare și pe la noi prin România; Precis, orice om din industrie a fost pe la cel putin 2(zeci de) evenimente în ultimii ani, unde producătorii de servere sau storage pronunțau cuvintele SSD, Flash, ‘jdemii de iopsi, latențe minuscule cel puțin o dată la fiecare 5 minute din conversație/prezentare.

Deși nu e frumos să raspunzi la o întrebare cu altă întrebare, hai să explicăm abordarea noastră.

Cine întreabă?

OK, probabil că majoritatea companiilor au facut tranziția spre medii virtualizate în urmă cu mulți ani. Așadar, au o formă de storage comun, pe care rulează mașinile virtuale. Pentru aceia care urmăresc și înteleg parametrii de IOPS, latențe, defalcate pe operațiuni de read/write, precum și secvențialitatea acestora, probabil că o soluție All Flash este potrivită pentru planurile de îmbunătățire a sistemului de stocare.

Însă pentru cei care rezumă storage-ul actual la “cați TB mai am disponibili înainte să se umple”, alegerea probabil va fi de a continua pe tehnologii HDD spinning.

  • Din ce țară ești?

Din România, clar. România pitorească, aniversând chiar centenarul în perioada asta; România cu peisaje spectaculoase, însa fără drumuri care să le facă accesibile; România cu doctori foarte buni, însa cu un sistem medical dărâmat; România cu IT-iști buni (și mulți), însă cu o infrastructură destul de imatură din punct de vedere al guvernantei IT (mai multe despre asta într-un alt articol).

În multe cazuri criteriul “dincolo e mai ieftin” se aplică și proiectelor de storage. O soluție All Flash nu este, deocamdată, mai ieftină decât o soluție cu HDD-uri, raportat la capacitatea utilă disponibilă. Avantajele soluțiilor All Flash pot fi uneori ignorate de un CFO care judecă strict la nivelul celui mai scăzut preț de achiziție. Aceasta situație poate fi compensată uneori de către un manager IT cu suficientă dedicație și insistență pentru a articula diferențele, însa nu în toate cazurile. Din păcate, observăm că multe dintre proiectele IT se realizează la momentul în care materialul a lovit deja ventilatorul (traducere aproximativă), iar impactul (mirosul) este resimțit puternic. Sunt de notorietate sistemele IT ale ANAF și ale CNAS care au rămas fără servicii de suport de ani de zile, iar când se produc defecțiuni responsabilii realizează că nu au pe cine să se bazeze pentru remedierea problemelor.

Nouă ne place să colaboram cu acele persoane care prevăd evoluțiile propriilor sisteme IT, încearcă să înțeleagă necesitățile transmise dinspre business sau operațional și fac demersuri pentru a se asigura că platformele IT folosite vor putea raspunde în momentul în care vor veni solicitările suplimentare.

  • Ce înțelegi tu prin All Flash?

Adică un storage în care toate sloturile sunt populate cu SSD-uri în loc de HDD-uri! All = toate, Flash = SSD! Corect?

… greșit!

Noi considerăm că un echipament face parte din categoria All Flash dacă satisface simultan câteva condiții:

  • evident, trebuie să aibă SSD în loc de HDD;
  • sistemul de operare al unitații trebuie să fie scris special pentru Flash și nu pentru HDD-uri (! foarte important);
  • să ofere soluții de eficiență a datelor inline, cum ar fi compresie și deduplicare pentru datele primare.

Ca să rezumăm, există unitați de stocare de tip SAN, cu discuri hotswap, redundante, care pot oferi 10TB de spațiu util într-o matrice dual parity, la un cost de aproximativ 7-8k EUR /buc. Orice producator mai mult sau mai puțin consacrat poate livra așa ceva.

La același model, găsim echipamente populate cu SSD-uri, în loc de HDD-uri, uneori etichetate (incorect, zicem noi) ca și echipamente All Flash. Însă acestea nu îndeplinesc 2 din cele 3 condiții menționate mai sus, performanta lor va fi considerabil mai mică decât a soluțiilor All Flash din cauza sistemului de operare nepotrivit, rezilienta acestuia nu va fi deosebită (nu se va ține cont de ciclul finit de operațiuni de scriere al SSD-urilor), eficiența și scalabilitatea va avea de suferit printr-un cost mare per TB date utile. Costul acestor echipamente este pe la 15-20k EUR pentru 10 TB de date utile.

Soluțiile All Flash au un sistem de operare nativ scris special pentru SSD, paritatea datelor se construiește altfel, beneficiază de rotația blocurilor de date pentru a evita uzura zonelor intense, iar tehnologiile inline de deduplicare și compresie permit o capacitate efectivă considerabil mai mare (între 2x si 5x) decât capacitatea utilă. Iar producătorii garantează aceste beneficii pentru mediile enterprise. Astfel de soluții costă ~40k EUR pentru 25TB date efectiv disponibile.

Soluții diferite, pentru nevoi diferite. Echipamentele cu HDD-uri vor rămane ca și alternativă (macar pentru backup primar, sau replicări), oferind un cost de achiziție scăzut, iar soluțiile All Flash vor fi probabil folosite în proiecte cu o rată mare de consolidare a workload-urilor și o diversitate consistentă a aplicațiilor folosite, iar în cazul nevoilor singulare de a accelera o singură aplicație, este posibil să facă sens unitațile cu SSD-uri în loc de discuri rotative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *