Blog

Securitate Itps

Faptul că suntem în plin proces de digitalizare nu mai este o noutate pentru nimeni. Tehnologia a atins un nivel de dezvoltare fără precedent, fiind omniprezentă în viața noastră cotidiană. Sigur că folosirea tehnologiei ne usurează cu mult existența, însă ea generează și niște riscuri a căror amploare a fost constientizată abia dupa ce ele s-au materializat.

Wireless

Atenția lumii este îndreptată asupra disputei dintre guvernul SUA și compania Huawei privind echipamentele utilizate de operatorii telecom pentru dezvoltarea rețelelor mobile 5G.

Data Center

Pentru a lua cea mai bună decizie în momentul în care te gândești la o astfel de soluție, trebuie să ții cont în primul rând de următoarele aspecte:

Ce înseamnă “cloud computing”?

(varianta pentru companii)

După cum zice Wikipedia, Cloud computing este un concept modern [...] reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii.

E drept că nu mă intereseaza neapărat ce tip de servere foloseste YAHOO sau GMAIL pentru serviciul de mesagerie, sau ce tip de storage cumpară APPLE pentru a-mi păstra în siguranță pozele făcute cu telefonul meu, mai scump decât un televizor, însă dacă ar fi vorba despre datele și aplicațiile pe care compania mea le folosește, parcă aș vrea să știu mai multe...

 Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice

(Directiva NIS transpusă în legislația românească)

Da, dacă sunteți printre companiile care activează în sectorul energetic, medical, servicii financiare, transport, comunicații sau furnizori de apă potabilă.

A fost publicată Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice în Monitorul Oficial. Această lege transpune reglementările Directivei (UE) nr. 1148/2016 prin care se stabilesc măsuri de securitate obligatorii precum și recomandările în cazul unui incident informatic.

Performanța aplicațiilor și falia dintre programatori și sysadmini

Un subiect spinos, fără îndoială…

Văd de multe ori oameni inițial derutați, apoi supărați, iar în final de-a dreptul enervați de situațiile în care o performanță slabă a unei aplicații resimțită de utilizatori este pasată între programatori și administratorii de sistem la nesfarșit, rămânând multă vreme nerezolvată.

Inițial problema este plasată programatorilor, care fac o analiză succintă de genul: a crescut numarul de utilizatori/numărul de înregistrări, aveți nevoie de un server mai puternic și astfel problema este pasată sysadminilor. Aceștia se scarpină un pic în cap, încearcă să-și dea seama dacă problema e de la procesor, dacă ar avea nevoie de mai multă memorie sau disk-urile ar trebui să fie mai rapide, însă în lipsa unui răspuns clar din partea programatorilor fac demersurile pentru achiziționarea unui server performant “din zilele noastre”.

Hosting – indicatori de performanță

Da, avem o platforma de hosting prin care oferim servicii de tip cloud. Sute de alte companii din România fac asta.

Vorbim despre platforma noastră de hosting folosind termeni de genul: performanță, disponibilă, redundanță, flexibilă, securizată.

La fel fac și toate celelalte companii, sau măcar 95% dintre ele.

Am nevoie de NVMe în serverul/storage-ul meu?

Asta e sigur o întrebare care rezonează în mintea multora. Cei care folosesc deja sisteme de stocare SSD încearcă să afle dacă o eventuală migrare la NVMe le-ar aduce sau nu vreun spor de performanță. Pentru cei care nu au făcut înca trecerea la SSD, această efervescență le va produce probabil și mai multă nedumerire și incertitudine privind soluția către care trebuie să se îndrepte.

Atenție, urmează o analiză ceva mai tehnică...

All Flash a învins deja soluțiile tradiționale cu HDD-uri?

Răspunsuri posibile:

  • Cine întreabă?
  • Din ce țară ești?
  • Ce înțelegi tu prin All Flash?

Anul acesta, în iulie, Gartner a publicat Magic Quadrant for All Flash Arrays. Nu cred că l-ați ratat, pentru că majoritatea vendorilor au preluat aceasta știre (cei care sunt mai bine poziționați) sau au contestat clasamentul (cei care nu fac parte din prima categorie).

Ce salariu are un IT-ist? În România.

Curioși?

Institutul National de Statistică publică lunar rapoarte cu privire la veniturile românilor, în funcție de sectorul în care activează. Conform celui mai recent raport, domeniul tehnologiei informației e cel mai bine plătit sector, cu venituri nete medii de 6120 ron, în luna ianuarie 2018 *. Cam de 2.5 ori mai mari decât veniturile medii din România.

Probabil s-au simțit efectele modificării legii care reglementează scutirea de impozit pentru domeniul IT.

Subcategorii