Despre Legea NIS și cerințele sale Legea NIS 1 (Legea 362/2018) este transpunerea Directivei UE 2016/1148 în România și reglementează securitatea rețelelor și a sistemelor informatice iar Directiva UE 2022/2555" (Directiva NIS 2) este actualizarea Directivei NIS pentru a răspunde noilor provocări în securitatea cibernetică. Prin acest act normativ se reglementează standarde tehnice și organizatorice minime ce trebuie respectate de…
Implementare Directiva NIS
Despre Legea NIS și cerințele sale Legea NIS 1 (Legea 362/2018) este transpunerea Directivei UE 2016/1148 în România și reglementează securitatea rețelelor și a sistemelor informatice iar Directiva UE 2022/2555"…
Atacul ransomware asupra mai multor spitale din România
Știrile din România vuiesc despre atacul tip ransomware asupra unor instituții medicale din România. S-a scris mult despre acest subiect, s-a vorbit și mai mult, așa că ne-am hotărât să…
Auditul de securitate din perspectiva Legii NIS
Ce este, cine îl efectuează, cum se desfășoară și cum te poți pregăti? Așa cum am menționat în cadrul unui alt articol, Legea NIS a impus anumitor categorii de operatori economici implementarea…
Despre Legea NIS: întrebări și răspunsuri
1. Ce este Legea NIS? Legea 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice este cunoscută ca „Legea NIS”, și reprezintă o transpunere a Directivei UE…
Relocare Infrastructură IT – DFMT
Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara are atribuții privind stabilirea, constatarea, controlul, urmărirea și încasarea impozitelor și taxelor locale, astfel cum sunt acestea reglementate de Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Începand cu data de…
ITPS – 17 ani
15 mai 2005 – prima zi cu acte în regula a ITPS-ului! 17 ani cu bune și cu … mai puțin bune 😊, cu proiecte memorabile, cu oameni faini și obiective îndeplinite. L-am…
De ce să alegi un data center autorizat?
Subiectul arhivării fizice sau electronice a fost intens dezbătut în ultimii ani, păstrarea documentelor în deplină siguranță fiind o necesitate, dar și o obligație, totodată (începând cu data de 1…
Cum să dezvolți relații de bună vecinătate între programatori și sysadmini cu ajutorul tehnologiei
(A.K.A. Performanța aplicațiilor și falia dintre programatori și sysadmini II) Un subiect interesant pe care l-am mai dezbătut pe blog, doar că între timp au aparut piese noi pe tabla de…
To Cloud, or not to Cloud? This is the question…
Citesc în ultimele luni tot mai multe articole despre evoluţia spectaculoasă a serviciilor cloud, în mod evident accelerată şi de situaţia pandemică, iar impresia mea e că acest business se…
Cum aleg un serviciu de email?
Dacă știm să utilizăm instrumentul de comunicare electronic, el poate reprezenta un mod eficient de comunicare, altfel devine o frână în calea business-ului și a imaginii companiei. Funcționalitatea serviciului de…
Digitalizare în vremea pandemiei
Pentru că au trecut câteva luni de la momentul la care România intra în stare de urgență din cauza pandemiei COVID-19, acum este un bun prilej să reflectăm asupra schimbărilor…
Despre gratuități în vremea Covid
Evident, pandemia cu care ne confruntăm ne-a luat prin surprindere. Și, de această dată, nu doar pe noi. Ne revine în minte celebra expresie ”iarna nu-i ca vara”; Covid-ul nu…