Legea privind AI – proiect de lege la nivel UE
„Legea A.I. ” privind inteligenta artificiala reprezinta o schimbare semnificativa in reglementarile referitoare la A.I., impunand responsabilitate companiilor de tehnologie în privința transparentei si eticii. Cerintele juridice acum cuprind:
– Etichetarea elementelor deepfake;
– Notificarea utilizatorilor in timpul interactiunilor cu A.I.;
– Crearea de sisteme pentru detectarea continutului generat de A.I.
Legea, totodata, se aplica si modelelor fundamentale de A.I., impunand documentarea modelelor cat si respectarea legislatiei privind drepturile de autor. Cu toate acestea, exista dezbateri cu privire la modelele care intra sub incidenta unor norme mai stricte, stabilite in functie de puterea de calcul, lasand companiile sa se autoevalueze.
Pentru a asigura respectarea acestor reguli, UE infiintează primul organism global de reglementare in domeniul inteligentei artificiale, Oficiul European pentru Inteligenta Artificiala, cu amenzi substantiale pentru nerespectare. Cetatenii pot depune plangeri cu privire la sistemele de AI, iar UE isi propune sa stabileasca un standard global, depasind reglementarile SUA. Calendarul de implementare a Legii A.I. implica ajustari tehnice si aprobari, acordand companiilor de tehnologie doi ani pentru a se conforma.
Sursa: MIT Technology Review
Top IT Trends 2024
Conform Gartner, 2024 aduce cu sine o serie de trend-uri in domeniul IT:
- AI Trust, Risk and Security Management (AI TRiSM)
- Gestionarea continuă a expunerii la amenințări cibernetice (CTEM)
- Tehnologie sustenabila
- Platform Engineering
- Dezvoltare cu ajutorul inteligentei artificiale
- Platforme cloud bazate pe industrii specifice
- Aplicatii inteligente
- Inteligenta artificiala generativa democratizata
- Forta de munca conectata sporita
- Machine – Learning Customers
Fiecare dintre aceste trend-uri se refera la una sau mai multe teme cheie pentru afaceri:
- protejarea si conservarea investitiilor trecute si viitoare;
- crearea de solutii potrivite pentru partile interesate potrivite la momentul potrivit;
- furnizarea de valoare pentru mediul in schimbare al clientilor interni si externi; Sursa: Gartner
Imutabilitate – factor decisiv in viitorul securitatii cibernetice
Ce este? – imutabilitatea este stratul suplimentar de protectie impotriva atacurilor cibernetice. Aceasta functie blocheaza posibilitatea de modificare sau stergere a datelor de catre utilizatori sau de catre ransomware, protejand integritatea informatiilor.
La baza, imutabilitatea blocheaza datele din fisierul de back-up.
Cand ai nevoie de imutabilitate?
Cand vrei sa fii proactiv in combaterea atacurilor cibernetice, prevenind modificarile neautorizate ale datelor. Astfel, criptarea sau stergerea datelor de catre atacurile ransomware este foarte dificila sau chiar imposibila. In cazul unui atac, datele imutabile pot fi restaurate rapid, fara impact asupra business-ului si fara plata rascumpararilor.
Cand protejezi date foarte sensibile. Sanatatea , finantele sau chiar infrastructura critica, unde este vital sa ai integritatea datelor, imutabilitatea are rolul de a oferi un nivel suplimentar de protectie.
Compliance – in cazul GDPR, de exemplu, imutabilitatea asigura pastrarea in siguranta maxima a datelor, acestea putand fi validate ca fiind neschimbate pentru a fi in conformitate legala.
Esecuri tehnice sau erori umane – imutabilitatea mentine o copie nechimbata a datelor, astfel, in cazul unei erori umane sau tehnice, se elimina riscul pierderii definitive ale informatiilor critice.
Arhive digitale – unele companii au politici de retentie de date de pana la 10 ani sau chiar mai mult. In cazul in care este necesara pastrarea unor arhive digitale pentru perioade mai lungi de timp, imutabilitatea asigura ca datele raman autentice si neschimbate pe perioada arhivarii.
Daca si tu iti doresti optiunea de imutabilitate pentru datele tale, hai sa ne cunoastem. Inginerii de la ITPS te ajuta sa iti pastrezi datele in cel mai sigur mod!
2023 – what a year!
Anul 2023 a adus cu sine cateva schimbari pentru noi!
Avem 7 colegi noi, repartizati in toate echipele noastre: tehnice, project management si marketing.
Am avut o serie de provocari interesante si reusite in cautarile de solutii pentru clientii nostri, dar am incheiat anul cu succes:
- Implementarea masurilor necesare conform legii NIS pentru clientii nostri impactati de aceasta
- Participarea la IT Congress 2023: Evenimentul nu numai ca ne-a tinut la curent cu cele mai recente inovatii si tendinte din industrie, dar ne-a si oferit oportunitatea de a interactiona direct cu lideri de piata si experti de varf. Am consolidat parteneriate strategice si am adus laolalta minti creative si pasionate, pregatind terenul pentru viitoare colaborari.
- Preluarea unor infrastructuri critice pentru clienti noi
- Zero downtime in Data Centre, unde avem mai mult de 500 de servere.
Pe de alta parte ne-am si distrat anul acesta:
- am participat la o serie de maratoane, la unele aducand si trofee acasa
- am mers in teambuilding
- am achizitionat o Borna pe Via Transilvanica
Lasă un răspuns